De Valpolicella is een klassieke wijnregio in Noord-Oost Italie net boven de stad Verona in de Veneto. Naast de bekende Valpolicella komt ook de Italiaanse topwijn Amarone uit deze streek. De Amarone, die zich mag scharen in het rijtje van de grootste Italiaanse wijnen samen met de Brunello, de Barolo en de Barbaresco, is een kostbare en vrij zware wijn van gedroogde druiven.

De Valpolicella Ripasso is een soepelere wijn, die door de Ripasso-techniek toch een deel van de kenmerkende smaak van de Amarone heeft meegekregen. Deze Valpolicella wordt van de druivensoorten Corvina, Corvinone en Rondinella gemaakt. Tijdens een tweede fermentatie wordt de wijn met de gedroogde druivenschillen gemengd, waaruit eerder de Amarone is geperst. Vervolgens wordt de wijn 18 maanden op grote eikenhouten vaten gerijpt. Zo verkrijgt de Valpolicella Ripasso een perfecte balans tussen diepte en fruitigheid.